Sistem de iluminat energetic modern pe malul stang al Crisului

Data: 29/04/2010

Primaria municipiului Oradea împreuna cu S.C. Luxten Lighting Company S.A., detinatoarea contractului de concesionare a sistemului de iluminat public si de modernizare a acestuia în municipiul Oradea, au montat azi, 29 aprilie 2010, pe malul stang al Crisului Repede, la extremitatea podului Ferdinand, un sistem de iluminat independent energetic, avand ca sursa energia solara.

Sistemul montat, care este în faza de prototip, este format dintr-un stalp metalic de 6 m, un corp de iluminat de 60 W ce înglobeaza tehnologie LED de mare putere, alimentat cu ajutorul panourilor solare fotovoltaice. Energia solara este înmagazinata pe timpul zilei în acumulatori si este utilizata de corpul de iluminat pe timpul noptii.

Sistemul are o autonomie de 32 de ore în absenta totala a energiei solare, asigurand fluxul luminos maxim si în conditii medii anuale de producere a energiei. Prin controlul energiei electrice si a fluxului luminos autonomia obtinuta poate fi de 48 ore.

Controlul luminii pe baza intensitatii ambientale este realizat printr-un senzor extern cu iesire reglabila.

Sistemul asigura un iluminat corespunzator conform standardelor luminotehnice indiferent de anotimp sau conditiile meteo, este complet automatizat, iar instalarea sa este simpla, cu costuri reduse (nefiind necesare lucrari ample de spargere de trotuare, nici de canalizatie pentru racordarea clasica la reteaua de energie electrica).

Acest proiect pilot, finantat în totalitate de S.C. Luxten Lighting Company S.A. reprezinta una din actiunile S.C. Luxten Lighting Company S.A si ale Primariei municipiului Oradea de utilizare a resurselor regenerabile, de reducere a consumului de energie si a emisiilor de dioxid de carbon.